Cavitatie afslankbehandeling

  • Afslanken
  • Anti cellulite
  • Huidverstrakking

Naast cupping, maken wij, met name voor de buik, gebruik van een Cavitatie apparaat. Deze heeft utrasound, radiofrequentie én vacuumtherapie in één.

De ultrasound kop maakt de vetcellen los, de radiofrequentie kop trilt het vet uit de vetcellen en de vacuüm kop sleept het vet naar de afvoerpunten.

Cavitatie als afslank, -anti cellulite én verstrakkingmethode

Cavitatie afslanken uitgelegd

Cavitatie, ook wel ultrasone cavitatie genoemd, is een afslankbehandeling die gebruik maakt van laagfrequente geluidsgolven (ultrasound) om vetcellen af te breken.

De cavitatie behandeling werkt op basis van lage geluidsgeloven. Ultrageluiden zijn geluidsgolven die niet hoorbaar zijn voor mensen (boven de 20.000 hertz). Het apparaat veroorzaakt microbubbels waardoor het membraam van de vetcellen of adipocyten wordt verzwakt en triglyceriden vrijmaakt.

Het is het proces van lipolyse, waarbij triglyceriden worden afgebroken tot glycerol en vrije verzuurmoleculen.

Het losgemaakte vet komt vervolgens in de bloedsomloop terecht en wordt opgenomen door de lever, nieren en spieren. De overtollige vetzuren en afvalstoffen die overblijven verlaten het lichaam op natuurlijke wijze.

Er zijn aanwijzingen dat de behandeling helpt om van hardnekkig vet af te komen, al zijn wetenschappers vooralsnog verdeeld over de effectiviteit van deze nieuwe afslankmethode.

Cavitatie afslanken uitgelegd

Hoe werkt cavitatie

Het is belangrijk om te benadrukken dat ultrasone cavitatie geen vetcellen vernietigt. De methode maakt enkel de vetcellen ‘leeg’ van hun inhoud.

Dit betekent dat de vetcellen in staat zijn om vet weer op te slaan op het moment dat er een langdurig calorieoverschot plaatsvindt.

Cavitatie wordt uitgevoerd met een ultrasound apparaat en richt zich op specifieke delen van het lichaam met laagfrequente geluidsgolven.

Dit proces verwarmt en vibreert de laag vetcellen onder het huidoppervlak. De druk van het apparaat veroorzaakt uiteindelijk dat de vetcellen imploderen, vervolgens vloeibaar worden en hun inhoud afgeven in de bloedbaan.

De vrije vetzuren in het bloed worden afgebroken tot energie of verlaten het lichaam via de urine, ademhaling of zweten.

Hoe werkt cavitatie

Duur van de behandeling

De behandeling kent geen herstelperiode. Maar toch wordt aangeraden om 2-5 dagen tussen de sessies te houden en maximaal 2 zone's tegelijk te behandelen. Het menselijk lichaam heeft namelijk enkele dagen de tijd nodig om de vetzuren en afvalstoffen na een behandeling te verwijderen.

Houd er rekening mee dat om goede resultaten te bereiken er meerdere behandelingen worden uitgetrokken. Een totaal van 6 sessies zijn niet ongebruikelijk om de gewenste resultaten te bereiken. Voor onderhoudsbehandeling wordt minimaal 1 sessie per maand aanbevolen om de resultaten in de loop van de tijd te behouden.

Duur van de behandeling

Na de behandeling

Met cavitatie kan veel, maar je moet er ook zelf iets voor doen.

De dagen voor de behandeling probeer je geen alcohol of cafeïne te drinken. Vlak voor de sessie drink je 1 liter water.

Na de behandeling

Na de behandeling moet je de opvolgende 3 a 5 dagen aan bepaalde richtlijnen houden, zoals o.a.:

  • 2 liter water per dag drinken;
  • Een koolhydraatarm en proteinerijk voedingsprogramma van max 45 gram koolhydraten per dag volgen;
  • geen alcohol drinken;
  • dagelijks een half uurtje wandelen, fietsen of enkele malen traplopen. Optimaal zou zijn om minimaal 20 minuten lang hartslag verhogende cardio oefeningen te doen, direct na de behandeling en de 3 daarop volgende dagen;
  • Niet zonnebaden;
  • Elke dag de huid goed loskneden.
Na de behandeling

Voeding uitgelegd

Een zeer belangrijke richtlijn is om na een behandeling voldoende water te drinken en gedurende vijf dagen geen enkelvoudige koolhydraten, zoals suikers, brood, pasta, aardappelen, frisdrank en alcohol te gebruiken.

Ons menselijk lichaam heeft een overlevingsmechanisme ingebouwd om energie in de vorm van vet op te slaan in tijden van schaarste. Door het eten van bv. een banaan, pasta, wit brood, suiker, frisdrank etc. wordt in de alvleesklier een hormoon geproduceerd. Dit hormoon, insuline genaamd, geeft een signaal aan het lichaam om vet uit de bloedbaan te halen en op te slaan in de vetcellen.

Dit gebeurt ook met het vrijgekomen vet na de cavitatie behandeling. Om een inname van maximaal 45 gr koolhydraten per dag te bereiken adviseren wij u een proteïnedieet. Wanneer de glycogeenreserves verbruikt zijn komt het lichaam in ‘ketose’. Het lichaam zal in ketose toestand vet als eerste energiebron gebruiken. Ook hiervoor zal energie uit het door cavitatie vrijgekomen vet gebruikt worden, cavitatie in combinatie met een proteïnedieet blijkt zeer effectief te zijn. U moet zorgen dat uw lichaam het vrijgekomen vet als brandstof gebruikt. Uiteraard kunt u ook een ander koolhydraat vrij dieet volgen. U hoeft beslist geen honger te lijden sterker nog u moet eten om te kunnen verbranden.

Sporten uitgelegd

Minimaal 20 minuten hartslag verhogende cardio oefeningen, direct na de behandeling en de 3 daarop volgende dagen.

Het grootste deel van het vrijgekomen vet na cavitatie wordt in de lever omgezet in glycogeen, een energiebron voor het lichaam. Deze energie dient uiteraard wel verbruikt te worden, anders wordt het weer opgeslagen.

Flink sporten en bewegen direct na een behandeling zorgt ervoor dat het lichaam de energie verkregen uit het vet verbrand. Hoe intensiever de activiteit, hoe meer energie er verbrandt wordt.

Contra indicaties

Iedereen met een pacemaker of coronaire hartziekten komt niet in aanmerking voor deze behandeling.

Ook wordt de behandeling niet aanbevolen voor zwangere vrouwen, hoewel er geen sluitend bewijs is dat cavitatie de foetus in gevaar brengt. Volgens sommige doctoren kunnen vrijkomende geluidsgolven zeer waarschijnlijk het gehoor van het ongeboren kind schaden en een negatief effect hebben op het immuunsysteem van het kind.

Ook mag de afslankmethode niet worden uitgevoerd op personen jonger dan 18 jaar omdat het lichaam nog volop groeit en in ontwikkeling is. Bij jongeren vinden er nog vele hormonale veranderingen plaats die invloed hebben op de vetopslag.

Obesitas is ook een contra indicaties.

Kans op lichamelijke bijwerkingen

Veelvoorkomende bijwerkingen van cavitatie behandelingen zijn gevoelloosheid, zwellingen, tijdelijke blauwe plekken op het behandelgebied en een tintelend gevoel in de huid. Ook misselijkheid, hoofdpijn, verhoogd dorstgevoel en een verminderde eetlust zijn bijwerkingen die kunnen worden ervaren na een cavitatie sessie. Deze problemen zijn direct op te lossen door veel water te drinken.

Contra indicaties

Risico op bloedstolsels en schade aan zenuwen

Cavitatie kan bloedstolsels en zenuwschade veroorzaken. Bloedstolsels ontstaan doordat het apparaat de temperatuur in de bloedvaten opwarmt. Als zich een stolsel vormt in het gebied dat dat zuurstof aan de huid levert, kan de huid afsterven.

Zenuwbeschadiging kan langdurige gevoelloosheid veroorzaken in het behandelgebied. Dit komt het meeste voor in de armen, benen, gezicht en nek.