Medical taping

Medical taping is een methode waarbij elastisch tape (ook wel Kinesio of Cure tape genoemd) wordt gebruikt om spieren in hun functie te ondersteunen. In de sportwereld zie je de laatste tijd dat het veel wordt toegepast. Medical taping lijkt een kleurig en modern middel tegen blessures en om beter te presteren. Wat veel mensen niet weten is dat de klachten waarvoor medical taping een goede behandelmethode is, heel verschillend van aard zijn.

Medical taping

Medical taping kan zorgen voor:

 • een afname van pijn
 • een verbeterde toe- en afvoer van vocht
 • een afname van de spierspanning
 • minder angst om te bewegen
 • een sneller herstel
medicl taping

Medical taping werkt goed bij:

 • de (na)behandeling van blessures aan het bewegingsapparaat zoals bijvoorbeeld rug- en schouderklachten, maar ook knie- en kuitklachten
 • het verminderen van ontstekingen of vochtophopingen (lymfoedeem)
 • het verbeteren van de beweeglijkheid van een gewricht
 • houdingscorrecties of stand verandering van een gewricht
 • behandeling van klachten die door overbelasting zijn ontstaan, zoals tennisarm of golfelleboog
 • de behandeling van hooikoortsklachten

Ook wordt medical taping preventief toegepast om spieren en gewrichten te beschermen bij overbelasting. De tape die wij gebruiken geeft zelden allergische reacties, want het is zeer hypoallergeen. De tape is watervast: douchen en zwemmen zijn geen probleem! Het grote voordeel hiervan is dat je de tape vier tot zes dagen kunt laten zitten. Al die tijd doet de tape zijn werk!

medicl taping

De werking van medical taping

Het toepassen van medical taping is een techniek die gebaseerd is op het natuurlijke genezingsproces van het lichaam zelf. De werking van de tape berust op het principe om de doorbloeding rondom en onder de tape te stimuleren. Door het elastische tape goed aan te brengen, wordt je bovenste huidlaag opgetild, waardoor het onderliggende systeem – onder andere zenuwbanen en lymfevaten – gestimuleerd wordt. Dit proces werkt weer dieper door op onderliggende spieren en gewrichten. Met medical taping wordt de pijn sterk verminderd, je blijft in beweging en je herstelt sneller. Om te verzekeren dat de spieren zich vrij kunnen bewegen, wordt een rekbare tape met een elasticiteit van 130-140% van de oorspronkelijke lengte gebruikt.

medicl taping

Hooikoorts

In onze salon wordt medical taping succesvol toegepast bij hooikoorts. Een behandeling kan ervoor zorgen dat hooikoortsklachten sterk verminderen en er zelfs voor zorgen dat je klachtenvrij het seizoen doorkomt. Wij hebben alvast een aantal veel gestelde vragen & antwoorden voor je op een rijtje gezet:

Hoe werkt medical taping bij hooikoorts?

Bij medical taping wordt tape met een specifieke techniek op de juiste plekken van de huid op de rug aangebracht. Het gebied onder de huid wordt door de tape beïnvloed. Hiermee bereik je ook de organen die bij hooikoorts betrokken zijn, zoals de longen en bronchiën. Dat is ook de reden waarom het intapen van de rug voor veel mensen met hooikoorts helpt om hun hooikoortsklachten te verminderen. Het voordeel van medical taping is ook dat er gedurende meerdere dagen een 24-uurs behandeling plaatsvindt.

Wanneer moet de behandeling plaatsvinden?

Hooikoortsklachten verschillen per persoon. Sommige mensen ervaren al klachten in februari en maart, terwijl de meesten later in het seizoen (mei en juni) last krijgen. Wij raden aan om je voor een behandeling aan te melden als je de eerste hooikoortsklachten waarneemt.

Wat houdt de behandeling in?

De medical tape wordt 2x aangebracht en blijft ongeveer een week zitten. In de meeste gevallen merk je na een week direct al een duidelijke afname van je klachten. De tape bevat geen medicatie.

Hoe lang werkt de tape?

Het aanbrengen van 2x tape zorgt voor een nawerking gedurende een kortere of langere periode (meerdere weken). Vaak neemt het effect van de tape gedurende enkele weken af. Bij chronische klachten kan het nodig zijn de tape opnieuw gedurende een periode van 2 weken aan te brengen.

Wordt de behandeling vergoed door de zorgverzekeraar?

Nee, helaas valt deze behandeling niet binnen de vergoedingenstructuur van de zorgverzekeraar.

medicl taping